fbpx

Jak na správné video aneb proč to nenechat "strejdovi"

Svatba, popřípadě jiná slavnostní rodinná či událost je bezesporu jednou z nejdůležitějších životních událostí.

Většinou se do příprav investuje spoustu energie, času, a samozřejmě také peněz.

Není tak divu, že se vždy hledají nějaké položky, kde by se dalo ušetřit. Velmi často je takovou položkou právě natočení videa.

Vždyť přece vzít do ruky kameru a natáčet, zejména obřad, to zvládne kdokoliv a snad v každé rodině se najde nějaký nadšený kameraman-amatér, který se toho všeho rád ujme. Bohužel, výsledky tomu téměř vždy odpovídají.

Mnohahodinový film, který svou délkou překoná i nejdelší hoolywoodský velkofilm, třes a neustálý pohyb obrazu, nekonečné švenky kolem dokola sem, či tam. Proto několik dobrých rad, které platí i pro jiné příležitosti.

STREJDU? ANO nebo raději NE! První pravidlo jakéhokoliv videa. Nikdy nespoléhejte na žádného strýčka či kamaráda. Je lepší nemít video žádné než takové, na které se ani nebudete chtít podívat.

VÝBĚR STYLU. Při výběru Vašeho kameramana je, stejně velice důležité, abyste se s kameramanem shodli na představě finálního produktu. Chcete mít video dokumentárního charakteru, či spíše jako krátký umělecký film? Většina kameramanů má na svých webových stránkách ukázky prací, na kterých se podíleli, dle kterých můžete snadno poznat, zda Vám právě jeho styl zachycení vyhovuje. Dobrý kameraman Vám z jednoho natočeného materiálu udělá jak sestřih celého obřadu, tak i krásný hudební klip na vámi zvolenou skladbu, při jehož sledování se nikdy nebudete nudit.

CENA x KVALITA. Jako u každé jiné nákladové položky, i zde se budete muset pustit do hledání na internetu a srovnávání jednotlivých nabídek. Pozor, vždy se dívejte, co vše kameraman nabízí za služby. Jestli je v ceně jen samotné natočení, či také střih, tvorba multimediálního DVD včetně potisku, a další. Mnozí kameramani v cenách uvádějí pouhé zaznamenání akce, a výsledná cena včetně doplňkových služeb pak může být úplně jiná.

PŘÍPRAVA. Jednou z nejdůležitějších věcí je nepodcenit přípravu. Kameraman musí znát časový harmonogram, prostory dění, kdo a kdy přichází, zda si může dovolit natáčet hosty z bezprostřední blízkosti, či má natáčet zpovzdálí apod.

VÝBĚR MÍSTA. Vždy si zjistěte, zda na Vámi vybraném místě kameraman již točil. Pokud ne, domluvte se s ním předem na obhlídce místa, případně na natočení předsvatebního videa právě na tomto místě.

POČET KAMER. Většina kameramanů nabízí i možnost druhé kamery. Každá kamera se tak může věnovat jiným okamžikům, jiným lidem, jiným detailům, a Vy si můžete být jistí, že výslednému videu nic neunikne. Záběry z více kamer navíc umožní lepší střihovou skladbu záznamu a finální produkt pak působí více „filmově“.

ZVUKAŘ. Většina kamer má sice svá zabudovaná zvuková zařízení, je však nutno podotknout, že zvuk z nich je pro většinu případů nedostatečný, a to i na profesionální kamerách. S prvními kamerami a kameramany přišli i první zvukaři. Je to jednoduše proto, že zvuk tvoří velkou část dojmu z filmu, ale i video pojaté jako němý film může mít něco do sebe. Jak již bylo napsané výše, záleží jen na Vašich představách.

Prostě není čas. Pokud natáčíme svatební film nebo jinou akci, natáčíme i během doby oběda, proto s námi nepočítejte s jídlem. to samé platí i pro fotografování.

A na co nezapomenout? PŘÍSTUP KAMERAMANA. Je Vám sympatický, chová se profesionálně, je ochotný Vás vyslechnout a poradit Vám? Je kreativní a má nápady? Zajímá se o detaily obřadu, nebo Vás považuje jen za zdroj svých příjmů? Kameraman, kterého Vám doporučila kamarádka, nemusí být ten pravý pro Vás. Věřte své intuici.